Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Britse zege in itelligence Derby van Eindhoven

5/31/2014 12:00:00 AM


Itelligence CEO Peter Slaats en tevens vice voorzitter van CSI Eindhoven feliciteert itelligence winnares Jessica Mendoza. Foto Wendy Scholten
“Als de paarden maar in een goede stal staan he”, lacht bestuurslid Eric van der Vleuten na afloop van de itelligence Derby van Eindhoven. Een kwinkslag naar de huisvesting van de kersverse Derby-winnares Jessica Mendoza, die sinds twee maanden de accommodatie van Van der Vleuten in Mierlo huurt. De 18-jarige student reed foutloos door de lastige Derby en moest het in de barrage opnemen tegen haar landgenoot William Funnell. De topvijf werd gecompleteerd door drie Nederlandse springruiters, die met vier strafpunten uit de ring kwamen.
 
Jessica Mendoza rijdt voor overvolle tribunes (het was nog nooit zo druk op zaterdag als dit jaar) rond met een nieuwe Mini. “Ik rijd al in een Mini, maar dit is een mooiere versie dus die houd ik”, lacht ze.
 
Jessica Mendoza was de underdog van het 29-tellend deelnemersveld en zelf wist ze ook niet wat ze van de Derby moest verwachten. “Mijn paard heeft wel Derby-ervaring, maar ik helemaal niets. Ik heb zoveel mogelijk de andere ruiters bekeken en toen mijn plan getrokken.” Haar 15-jarige hengst Ramiro de Belle Vue (v. Mozart des Hayettes) sprong voortreffelijk rond over het 1.040 meter lange parcours met in totaal 26 sprongen tot maximaal 1.50m niveau en trotseerde als een koning de lastige elementen als de hoge wal, Devils Dyke en op-en afsprongen.
 
Er zijn jaren geweest dat geen enkele ruiter de itelligence Derby foutloos aflegde, maar William Funnell liet als tweede starter meteen zien hoe dat moest. En nog wel met de pas achtjarige, zeer oplettende Billy Onslow (Billy Congo x Le Mexico), die hij zelf geboren zag worden. In de barrage maakte beide combinaties een foutje, alleen reed Jessica Mendoza het snelst door de finish. Funnell verdiende met zijn tweede plaats 9.000 euro.
 
“He, toch jammer dat er niet iemand ons in de barrage zat”, betreurt Leon Thijssen na afloop. Hij was één van de drie Nederlanders met één foutje. “Ulena sprong iets te hard de afsprong af, waardoor ik haar teveel moest tegenhouden en ze een achterbeenfoutje kreeg op het witte hek erachter. Verder deed ze het erg goed, dit soort proeven ligt haar wel. We kwamen al meteen goed in het ritme en dat we de snelste tijd hadden, is niet zo vreemd. Ik hoef bij mijn merrie niet te denken aan snel zijn, dat is ze van zichzelf al.”
 
De Brabanders Maikel van der Vleuten met VDL Groep Quatro (v. Quaprice) en Leopold van Asten met VDL Groep Carina (v. Contendro) sloten de topvijf. Met acht strafpunten werd Anne-Liza Makkinga zesde op Saforet (v. Lord Lepanto). Henk van de Pol pakte de achtste prijs mee met Zidane (v. Guidam), die mede gesponsord wordt door itelligence.
 
Auteur: Wendy Scholten